Section
Drop element here

VALLABODEN

Välkommen till vår vallabod

Här i vår vallabod kan ni hitta den mesta informationen kring att valla både längdskidor och alpinskidor. Dessutom kan ni läsa om hur ni tar hand om era skidor på bästa sätt.

Det finns oändligt mycket man kan säga om skidvalla och skidors underhåll. Vi är även medvetna om att det finns fler vallaexperter och fler olika åsikter om hur vallning och underhåll av skidor ska gå till än det finns vallaburkar på vårt lager...

Vi påstår inte att de guider vi skriver ner här är de bästa eller de mest rätta - men det är en mycket bra grund som passar för de flesta.

LÄNGDAVDELNINGEN

Du får vila sen!

Gundes bevingade ord när han peppade bakom Torgny Mogren under OS i Calgary 1988.

Här samlar vi all vår kunskap inom längdskidor.

ALPINAVDELNINGEN

Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip

Ingemar Stenmark till reportern under den klassiska intervjun.

Här samlar vi all vår kunskap inom alpina skidor.

FAVORITGUIDEN: STÅLKANTER

Hur slipar man sina stålkanter på bästa sätt?

Att slipa stålkanter innebär numera inte att man tar en fil ur verktygslådan och går på ytterkanten. Nej, nu är det en hel vetenskap med många olika specialiserade verktyg. Dessutom ska stålkanten slipas på två sidor - både på belagskanten (undersidan av skidan) samt på sidokanten (stålkanten som blir på skidans yttersidor) Stålkanten slipas även i olika vinklar beroende på hur skidan ska användas och av vem.

Allt om stålkanter i denna guide.

meet the founder
i94-250

AKTUELLT: FLUORRENGÖRING

Hur får jag bort alla gamla fluorrester?

I samarbete med Norges Skidförbund (NSF) och Norska Skidskytteförbundet (NSSF) har Swix skapat en praktisk guide som syftar till att stödja skidåkare och servicemän i övergången till fluorfria vallaprodukter. Genom att följa denna guide noggrant kommer du att kunna undvika att använda föråldrade fluorvallor och förhindra att gamla och nya produkter blandas ihop. Denna guide bygger på de senaste tankarna och kommer att uppdateras regelbundet i takt med att tekniken och metoderna förbättras.

Se guiden via denna länk.

"Vägen till toppen börjar i källaren!"

"Skidåkning på riktigt vallade skidor, med bra glid och bergfäste är en njutning"

"Vi är övertygade om att den begränsade tid du avsätter på att underhålla dina skidor är välinvesterad tid för en härlig skidupplevelse"